torstai 25. helmikuuta 2016

Komm ihåg att ta hand om gräsmattan innan sommaren !

Trädgårdens vår; blommlökarna börjar blomma, sista snön smälter borst och allt de gröna börjar växta framm. Men, kommer gräsmattan att se lika illamående ut som förra sommaren ? Många tror att förbättring av gräsmattan kräver en hel massa jobb. Jag testade ut BIOLAN's Mylla för Gräsmattan, och utan större krav ser gräsmattan ut som ny ! Jag själv upplivade min gräsmatta som var totalt täckt med mossa. På hösten krattade jag mossan bort, kalkade jorden och tillsatte myllan på den befintliga gräsmattan.  Under finns tips hur att uppliva en dålig gräsmatta, eller grunda en ny.


Upplivande av gräsmatta: Den tätnade gräsmattans växt kan upplivas genom att täcka den med Biolan Mylla för Gräsmatta. Täckningen ökar gräsväxternas skottskjutning och förbättrar nötningshållfastheten. Täckningen breds ut tidigt på våren eller på hösten på gräsmattan som klippts och krattats. Lämplig tjocklek av täckningen är cirka 1 cm. Mikroorganismernas aktivitet under täckningen i jorden blir livligare, vilket leder till förbättring av jordens konsistens och ventilation samt förstärkning av rötterna. Förbättringssådden på en för gles gräsmatta täcks med ett skikt Biolan Mylla för Gräsmatta.

Lappning av gräsmatta: Den bästa tiden för lappning av gräsmattan är på våren eller på sensommaren, när jorden innehåller naturlig fuktighet. Jordytan krattas sönder på de punkter som skall lappas. Ett lager av växtunderlaget Biolan Mylla för Gräsmatta breds ut och ytan jämnas med en kratta. Fröna sås ut och blandas lätt i ytmyllan med en kratta. Myllan tätas. Sådden vattnas tills fröna har börjat gro.

 
Grundning av gräsmatta: Före grundande av en ny gräsmatta skall tillräcklig genomtränglighet av vatten i och bärigheten av grundjorden säkras samt sänkor som samlar vatten jämnas ut. Beroende av grundjordens kvalitet breds ut ett skikt på 10–25 cm av ny mylla på jorden. Myllan jämnas och tätas före såningen. Fröna sås från korsvis gående riktningar, 200–300 g/10 m². Efter såningen täcks fröna lätt med en kratta och sådden vältas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti